Bola priekopníčkou ženskej cyklistiky,no zatienili ju mužskí kolegovia

04.05.2017 Bratislava

Bratislava 4. mája (TASR) - Jedna z prvých slovenských športových cyklistiek Vlasta Kenderová by mala dnes 80 rokov. Priaznivci "galusiek" si pamätajú sympatickú a húževnatú cyklistku ešte pod dievčenským menom Srnková.

Vlasta Srnková-Kenderová sa narodila 4. mája 1937 v obci Liptovská Mara, ktorá bola zatopená počas výstavby rovnomennej priehrady v období rokov 1965-1975. Popri štúdiu na strednej zdravotníckej škole v Liptovskom Mikuláši sa aktívne venovala cyklistickému športu. V 50-tych rokoch 20. storočia sa stala členkou cyklistického oddielu Iskra Liptovský Mikuláš. Vo farbách liptovského oddielu dosiahla svoje najväčšie úspechy. Vypracovala sa na špičkovú cyklistku či už na dráhe alebo na ceste.

V 50. rokoch minulého storočia dosiahla niekoľko prvenstiev v súťažiach v rámci bývalého Československa. Zvíťazila aj na vtedajších prestížnych pretekoch Veľkej ceny Demänovských jaskýň. Liptovská rodáčka sa presadila a zbierala úspechy v čase, keď československá cyklistická verejnosť upierala oveľa väčšiu pozornosť na vtedajšie mužské cyklistické osobnosti ako Jan Veselý a Vlastimil Ružička. Jej sľubne sa rozvíjajúcu športovú kariéru zastavilo začiatkom 60. rokov minulého storočia zranenie.

Popri cyklistke ju zaujímala aj kultúra, pôsobila v ochotníckom divadle a aj v cirkevnom spevokole v rodnej obci Liptovská Mara. Vystriedala niekoľko zamestnaní. Pracovala ako kultúrna a osvetová pracovníčka, neskôr bola inšpektorkou v mliekarňach v Liptovskom Mikuláši a zdravotnou sestrou v Nemocnici s poliklinikou v Ružomberku. Od roku 1969 bola na invalidnom dôchodku.

Za svoje športové výkony dostala niekoľko ocenení. Napríklad pri príležitosti životného jubilea v roku 1997 ju zlatou medailou ocenilo Slovenské združenie telesnej kultúry (SZTK). V tom istom roku ju striebornou prezidentskou medailou vyznamenal aj vtedajší prezident Slovenskej republiky (SR) Michal Kováč.

Priekopníčka slovenskej ženskej cyklistiky zomrela 3. apríla 1999 vo veku nedožitých 62 rokov.
 

Vyberte región